پاپ اسمیر

پاپ اسمیر
پاپ اسمیر روشی است که در آن از یک برس کوچک برای برداشتن سلول‌ها از سطح دهانه رحم و ناحیه اطراف آن استفاده می‌شود تا بتوان آنها را زیر میکروسکوپ از نظر سرطان دهانه رحم یا تغییرات سلولی که ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود بررسی کرد. این آزمایش همچنین ممکن است به یافتن شرایط دیگر مانند عفونت یا التهاب کمک کند. آزمایش پاپ اسمیر معمولاً همزمان با معاینه لگن انجام می شود و همچنین ممکن است همزمان با آزمایش انواع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام شود. این آزمایش به نام یک پزشک آمریکایی، دکتر جورج پاپانیکولائو، که اولین آزمایش پاپ اسمیر را انجام داد، نامگذاری شده است. انجام دقیق این آزمایش در بهترین آزمایشگاه پاتولوژی در کرج (2) در تشخیص زودرس انواع بیماری ها مانند سرطان دهانه رحم و HPV و سایر بیماری های التهابی کمک کننده بوده و می تواند از بروز عوارض شدید این بیماری ها پیشگیری های لازم را به عمل بیاورد.

منظور از دهانه رحم یا سرویکس چیست؟

دهانه رحم قسمت پایینی رحم است که به کانال واژن متصل می شود. اسپرم از طریق کانال واژن و دهانه رحم به رحم می رود تا تخمک ها را بارور کند. در دوران بارداری، دهانه رحم بسته می شود تا جنین در رحم باقی بماند. دهانه رحم در هنگام زایمان باز می شود. زمانی که بارداری رخ نداده، دهانه رحم مخاطی تولید می کند تا باکتری های عامل عفونت را از بدن دور نگه دارد.

تست پاپ اسمیر چه مواردی را می تواند تشخیص دهد؟

پزشک یا ماما آزمایش را به عنوان بخشی از معاینه لگن انجام می دهند. این آزمایش وجود موارد زیر را بررسی می کند:

  • سرطان دهانه رحم.
  • سلول های پیش سرطانی در دهانه رحم (نئوپلازی داخل اپیتلیال دهانه رحم).
  • ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، که یک بیماری مقاربتی شایع (STD) است که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد.

تفاوت بین معاینه لگن و انجام تست پاپ اسمیر چیست؟

در طول معاینه لگن، پزشک یا ماما رحم، تخمدان ها و سایر قسمت های دستگاه تناسلی زنانه را بررسی کرده و مشاهده می کند. این معاینه به او کمک می کند تا عفونت ها، مشکلات و سرطان ها را در صورت مشاهده تشخیص دهد. او همچنین ممکن است آزمایشات STD را در طول معاینه لگن انجام دهد. معاینه لگن همیشه همراه تست پاپ اسمیر نمی شود.

چه کسانی به انجام این آزمایش نیاز دارند؟

غربالگری سرطان دهانه رحم با آزمایش پاپ اسمیر باید پس از شروع رابطه جنسی (طبق توصیه CDC از 21 سال) شروع شود. برخی از زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان یا عفونت قرار دارند و ممکن است نیاز به آزمایش های مکرر داشته باشند. این موارد عبارتند از:

  • زنان HIV مثبت
  • زنانی در اثر شیمی درمانی یا پیوند عضو، سیستم ایمنی ضعیفی دارند

هر چند وقت یک بار باید این آزمایش انجام شود؟

طبق توصیه CDC:

زنان در سنین زیر 21 سال، نیازی به انجام این آزمایش ندارند.

زنان 21-29 سال هر 3 سال یکبار باید پاپ اسمیر را انجام دهند.

در زنان 30-65 سال باید هر 3 سال یا تست HPV هر 5 سال یا تست پاپ و تست HPV با هم هر 5 سال یکبار انجام شود.

HPV ویروسی است که باعث ایجاد زگیل می شود و احتمال سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد. انواع 16 و 18 HPV علل اولیه سرطان دهانه رحم هستند. اگرزنی به HPV مبتلا است، ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار داشته باشد.

زنان بالای 65 سال با سابقه نتایج طبیعی پاپ اسمیر ممکن است نیازی به انجام این آزمایش نداشته باشند.

تمام زنان باید به طور منظم پاپ اسمیر را بر اساس سن خود و بدون توجه به وضعیت فعالیت جنسی خود انجام دهند. زیرا ویروس HPV می تواند سال ها خاموش باشد و سپس به طور ناگهانی فعال شود.

اینکه هر چند وقت یک بار نیاز به آزمایش پاپ اسمیر دارید، با عوامل مختلفی از جمله سن و خطر تعیین می شود.

 

این توصیه ها فقط برای زنانی است که دهانه رحم دارند. زنانی که هیسترکتومی کامل انجام داده اند و سابقه سرطان دهانه رحم ندارند، نیازی به غربالگری ندارند. هیسترکتومی کامل یک روش جراحی برای برداشتن رحم و دهانه رحم است.

اگر برای درمان یک مشکل غیرسرطانی مانند فیبروم رحم، هیسترکتومی کامل انجام داده اید، احتمالاً نیازی به پاپ اسمیر ندارید.

تفاوت بین تست پاپ اسمیر و آزمایش HPV چیست؟

تست های HPV انواع خاصی از ویروس را که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می دهد، بررسی می کند. HPV یک بیماری مقاربتی شایع است. انواع مختلفی از HPV وجود دارد. همه انواع آن باعث سرطان نمی شوند.

پزشکان یا ماما می توانند تست HPV و تست پاپ را همزمان با استفاده از مراحل مشابه انجام دهند. هنگام ارسال این نمونه‌ها به دقیق ترین آزمایشگاه، پزشک مشخص می‌کند که آیا متخصص آزمایشگاه (پاتولوژیست) باید سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی (پاپ اسمیر)، HPV یا هر دو را بررسی کند.

آیا این تست بیماری های مقاربتی را تشخیص می دهد؟

آزمایش پاپ اسمیر نمی تواند بیماری های مقاربتی را تشخیص دهد. برای آزمایش بیماری هایی مانند کلامیدیا یا سوزاک، پزشک یک سواب از دهانه رحم می گیرد. آزمایش خون نیز می تواند برخی از بیماری های مقاربتی را شناسایی کند.

چگونه باید برای آزمایش آماده شد؟

برخی از کارهایی که در روزهای قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر انجام می شود می تواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. برای دقیق ترین نتایج، باید به توصیه های زیر عمل کرد:

  • از رابطه جنسی واژینال دو روز قبل از انجام آزمایش پرهیز شود.
  • حداقل دو روز قبل از آزمایش از تامپون، کرم واژینال یا دارو، فوم یا ژل های شستشو، روان کننده یا دوش استفاده نشود.
  • بهتر است پاپ اسمیر حداقل پنج روز پس از پایان دوره قاعدگی انجام شود.

این تست چگونه انجام می شود؟

در طول این روش، پزشک یا ماما اقدامات زیر را انجام می دهند:

اسپکولوم را وارد واژن می کند. ممکن است کمی فشار احساس شود. با استفاده از این ابزار فلزی یا پلاستیکی واژن باز نگه داشته می شود تا پزشک یا ماما بتواند دهانه رحم را ببیند.

از یک برس کوچک برای برداشتن سلول های دهانه رحم (بیوپسی) استفاده می کند.

این کار دردناک نیست، اما گاهی کمی احساس ناراحتی وجود خواهد داشت.

نمونه گیری این آزمایش فقط چند دقیقه طول می کشد و در مطب پزشک یا ماما انجام می شود.

پزشک یا ماما نمونه سلول را در یک ماده مایع در یک لوله یا شیشه قرار می دهد و آن را به بهترین آزمایشگاه می فرستد. پاتولوژیست نمونه ها را زیر میکروسکوپ بررسی می کند تا سلول های غیرطبیعی را که ممکن است نشان دهنده سرطان یا HPV باشد، شناسایی کند.

پاپ اسمیر بسیار ایمن و قابل اعتماد است. ممکن است پس از آزمایش لکه بینی خفیف (خونریزی واژینال) وجود داشته باشد، اما نباید گرفتگی یا درد احساس شود.

نتایج آزمایش چگونه تفسیر می شود؟

دو نتیجه ممکن از آزمایش پاپ اسمیر وجود دارد: طبیعی یا غیر طبیعی.

پاپ اسمیر طبیعی

اگر نتایج آزمایش طبیعی است، به این معنی است که هیچ سلول غیر طبیعی شناسایی نشده است. گاهی اوقات به نتایج طبیعی، منفی نیز گفته می شود. اگر نتایج پاپ اسمیر طبیعی باشد، احتمالا تا سه سال دیگر نیازی به آزمایش پاپ اسمیر نخواهد بود.

پاپ اسمیر غیر طبیعی

اگر نتایج آزمایش پاپ اسمیر غیرطبیعی باشد، به این معنی نیست که سرطان دارید. بلکه نتایج غیر طبیعی به این معنی است که سلول های غیر طبیعی روی دهانه رحم وجود دارد که برخی از آنها می توانند پیش سرطانی باشند. چندین سطح از سلول های غیر طبیعی وجود دارد:

 

  • آتیپی
  • سلول های غیر طبیعی خفیف
  • سلول های غیر طبیعی در حد متوسط
  • دیسپلازی شدید
  • سرطان درجا

سلول‌های غیرطبیعی خفیف‌ از ناهنجاری‌های شدید شایع‌تر هستند.

بسته به آنچه که نتایج آزمایش نشان می دهد، پزشک ممکن است توصیه های زیر را انجام دهد:

  • افزایش دفعات آزمایش
  • معاینه دقیق تر دهانه رحم با روشی به نام کولپوسکوپی

در طول معاینه کولپوسکوپی، پزشک از نور و بزرگنمایی استفاده می کند تا بافت های واژن و دهانه رحم را واضح تر ببیند. در برخی موارد، آنها همچنین ممکن است نمونه ای از بافت دهانه رحم را در روشی به نام بیوپسی تهیه کنند.

تست پاپ بسیار دقیق است. غربالگری منظم پاپ اسمیر میزان سرطان دهانه رحم و مرگ و میر را حداقل 80 درصد کاهش می دهد. انجام تست پاپ اسمیرممکن است ناراحت کننده باشد، اما ناراحتی مختصر می تواند به حفظ سلامت زنان بسیار کمک کند.

گاهی در نتیجه آزمایش پاپ اسمیر نتیجه نامشخص گزارش می شود. این نتیجه به این معنی است که آزمایشگاه نمی تواند طبیعی یا غیر طبیعی بودن سلول ها را تشخیص دهد. ممکن است پزشک فوراً یا شش ماه دیگر تکرار انجام آزمایش پاپ اسمیر را توصیه کند.

بعد از یک نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر به چه آزمایش هایی نیاز است؟

اگر نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر گزارش شود، پزشک شما احتمالاً فورا یا چند ماه دیگر پاپ اسمیر دیگری را انجام می دهد.

پاپ اسمیر فقط سرطان را غربالگری می کند – نمی توانند آن را تشخیص دهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر برای کمک به تشخیص یا رد سرطان دهانه رحم، پزشک کولپوسکوپی را انجام می دهد.

پاپ اسمیر یک ابزار غربالگری نجات بخش است. این آزمایش سلول های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از اینکه شانس سرطانی شدن داشته باشند، شناسایی می کند. بیش از 95 درصد مواقع، افرادی که برای سلول های پیش سرطانی درمان می شوند، به سرطان دهانه رحم مبتلا نمی شوند.

آیا تست پاپ اسمیر می تواند کیست تخمدان را تشخیص دهد؟

خیر، تست پاپ اسمیر کیست تخمدان را تشخیص نمی دهد. با این حال، معاینه لگن می تواند یک کیست تخمدان بزرگ را تشخیص دهد. در طول معاینه لگن، پزشک رحم و لگن را برای شناسایی توده ها لمس می کند. اگر کیست تشخیص داده شود، آنها احتمالاً آزمایشات بیشتری مانند آزمایش های هورمونی و سونوگرافی را درخواست می کنند.

اگر کسی از نظر جنسی فعال نباشد هم به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارد؟

همه سرطان های دهانه رحم به دلیل فعالیت جنسی ایجاد نمی شوند. بنابراین حتی اگر شخصی رابطه جنسی ندارد، باز هم نیاز به آزمایش پاپ اسمیر دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *